Witajcie:)
Dziś mam dla Was propozycje lekką ,zdrową i w klimacie wschodu,który inspiruje mnie bardzo podczas komponowania codziennej zdrowej diety.
Głównym składnikiem ,który zagościł na dobre w mojej kuchni jest czerwony ryż doskonale znany w Chinach,którego właściwości od wieków doceniają kobiety wschodu.
Moja inna propozycja:
Użyłam
Młoda kapusta
ryż czerwony
pierś z kurczaka gotowana z rosołu drobiowego
1 marchew z rosołu
trufle czarne marynowane w oliwie z odrobiną oliwy.
oregano swieże
papryczke chili
1 ząbek czosnku
pieprz,sól himalayska
pieprz,sól himalayska
sosy:
sos łagodny - zielone Jalapeno
sos ostry-czerwone Jalapeno
sos sojowy ciemny
Liście młodej kapusty gotuje na miękko.
Ważne jest to jak ugotujemy ryż,nie gotujemy go jak nasze rodzime ziemniaki -odlewając wodę:(
Ryż gotujemy w takiej ilości wody ile jest w stanie wchłonąć.
Nie pozbywamy się zdrowych składników i ich nie wylewamy najcześciej popełniany błąd gdy,gotujemy ryż jak nasze rodzime ziemniaki -odlewając wodę:(
Filet drobiowy kroje w popszek włókien w drobne kawałki,marchew siekam drobno,doprawiam wszystko pozostałymi składnikami i faszeruje liście kapusty wiążąc sakiewki gałązką świeżego lubczyku.
Gotowe sakiewki Przed podaniem podgrzewam w parowniku bambusowym.
Można też zapiec w piekarniku.
Czerwony ryż jest bogaty w witaminę E, posiada naturalne przeciw utleniacze, wzmacnia odporność, zmniejsza cholesterol oraz poprawia kondycję serca.
Posiada nadzwyczajne właściwości odżywcze, a także przynosi korzyści dla naszej skóry.
Ryżu czerwonego
używa się w medycynie chińskiej w celu polepszenia cery oraz jej
koloru.
Azjatyckie kobiety stosują przez wieki zewnętrzną warstwę ziarna
ryżu, tzw:otręby ryżowe, aby osiągnąć nieskazitelną cerę.
bardzo kusząca propozycja! zjadłabym :P
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda zachęcająco! Ciekawe czy u nas gdzieś znajdę czerwony ryż ....nie wiedziałam , że taki jest - wstydzik ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie :) akurat na weekend wyjeżdżam poza miasto, ale jak wrócę chętnie wypróbuję! Nie wiem jak Ty to robisz, ale każdym przepisem ogromnie zachęcasz do pichcenia :)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
j7d55r0p43 u8l45l1y60 g6r21k3d31 n2w77f2u89 h7q01p2z44 o4u16z8d98
OdpowiedzUsuń