Witajcie:)
Ten serniczek to twór chwili,po tym jak zorientowałam się ze,
w szafce mam wiórki kokosowe i proszek kokosowy,który użyłam przy okazji pieczenia macaroników kokosowych tu
Więc cześć twarogu odłożyłam i upiekłam małą formę o średnicy 18cm.
ciasto na spody na blaszkę 18cm sr i 27cm
1.5 szklanki mąki pszennej
Pól szklanki cukru
2 żółtka
125 g masła
1 cukier waniliowy
masa kokosowa na sernik kokosowy 18cm
250 g twarogu 15% zmielonego 2 razy
200g wiórki kokosowe sparzone odciśnięte z wody-zmielone raz
(mieliłam razem z twarogiem)
50g pudru z wiórek kokosowych
pól szklanki cukru
3 żółtka
60 g masła rozgrzanego
1łyżka mączki ziemniaczanej
na koniec dodaje białka ubite z 3 jajek.
Piec w 160 st 50-60min
przykryć wierzch papierem do pieczenia).
Po przestudzeniu przygotowałam
beze włoską opalaną palnikiem na wierzch
Masa cytrynowa na sernik cytrynowy 27 cm
1.7kg twarogu 15% zmielonego 2 razy
100g rodzynek
1-1.5szklanki cukru
10żółtek
125g masła rozgrzanego
2 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej
starty zest z 2 dużych cytryn
sok z cytryn
Mase miksuje na szybkich obrotach ok 5min
na koniec dodaje białka ubite i łącze łopatką.
Piec w temp 180 40-50min
polewa krowkowa z orzechami i
polewa krowkowa z orzechami i
gniazdka z karmelu z jajkiem marcepanowym.
Smacznego!
Dziękuję, radosnych Świąt:)
OdpowiedzUsuńAsiu piękny serniczek :) bardzo podoba mi się ta fakturka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Piękne są, oba - nie mogę się zdecydować, czy bardziej podoba mi się beza, czy karmelowe gniazdka :) Pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuń