19 gru 2013

TRUFLE PIERNIKOWE W BIALEJ CZEKOLADZIE Z ŚWIĄTECZNYMI BAKALIAMI


Witajcie:)

Wczoraj  piekłam Piernik Staropolski  z którego zostały mi obkrojone brzegi,wiec wykorzystałam je i  zrobiłam świąteczną wersje  trufli piernikowych:)




Użyłam 
obkrojone brzegi od piernika z dodatkiem
garść orzechów włoskich
kilka daktyli
garść owoców Goji
 3 łyżki czekolady gorzkiej 
2 łyżki miodu 
50ml rumu ciemnego
Po łyżeczce ekstraktu cynamonowego i waniliowego z zestawu ekstrakty do ciast
200g czekolady białej na polewę


krajankę piernikowa   rozdrobniłam w melakserze 
  połączyłam  z pozostałymi składnikami i uformowałam trufle.
Odstawiam do lodówki na min 2 h.
Białą czekoladę rozpuściłam  w kąpieli wodnej i obtoczyłam każdą   trufle w czekoladzie.
Trufle są aromatyczne bogate w bakalie a środek jest delikatnie ciągnący 

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. piekne ;D takie proste a pewnie smakuje bosko. musze sprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo świąteczna i słodka propozycja;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne i z pewnoscia przepyszne! Chetnie bym Ci kilka skradla:-) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie pyszności, wizualnie wyglądają przecudownie wręcz :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak z ... katalogu :)
    Ja piekłam na Święta babeczki, nie wyszły bosko, ale całkiem wporzo... praktyka czyni mistrza jak to mówią :)
    Wszystkiego NAJ w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń