Witajcie kochani:)
Cały dzień spędziłam w kuchni kończąc przygotowania
do jutrzejszej kolacji Wigilijnej
To moja ostatnia propozycja świąteczna.
Życzę Wam Wesołych,Ciepłych Rodzinnych Świąt
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia wkrótce:)
Cały dzień spędziłam w kuchni kończąc przygotowania
do jutrzejszej kolacji Wigilijnej
To moja ostatnia propozycja świąteczna.
Życzę Wam Wesołych,Ciepłych Rodzinnych Świąt
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia wkrótce:)
U mnie na stole wigilijnym od 7 lat :)odkąd przygotowuje Wigilie we własnym domu.
Wpisała się na stale na listę naszych potraw Wigilijnych z uwagi na to że, taka makówkę przygotowywała babcia mojego męża pochodząca z Zabrza.
Większość potraw które, przygotowuje są to potrawy z mojego rodzinnego domu i takie które przygotowujemy raz do roku na ten jedyny świąteczny dzień
cześć z nich jest
wyjątkowa :) bo czeka się na nie cały rok:)
a swoja droga zauważyliście że te same dania w ciągu roku nie smakują tak samo:)jak te na wigilijnym stole:)to jest właśnie ta magia świąt :)uwielbiam ja i to oczekiwanie cały rok na pierożka z kapusta i grzybami:)
a na stole Wigilijnym nie może zabraknąć:
cześć z nich jest
wyjątkowa :) bo czeka się na nie cały rok:)
a swoja droga zauważyliście że te same dania w ciągu roku nie smakują tak samo:)jak te na wigilijnym stole:)to jest właśnie ta magia świąt :)uwielbiam ja i to oczekiwanie cały rok na pierożka z kapusta i grzybami:)
a na stole Wigilijnym nie może zabraknąć:
-barszcz czerwony postny z uszkami z kapusta i grzybami leśnymi
gotowany na burakach ,z dodatkiem jabłek i suszonych grzybów.
-zupa grzybowa
gotowany na burakach ,z dodatkiem jabłek i suszonych grzybów.
-zupa grzybowa
-zupa owocowa(wiśniowa) z makaronem,
- pierogi z grzybami i kapusta,
-karp w panierce z migdałów smażony
na klarowanym maśle
-karp w panierce z migdałów smażony
na klarowanym maśle
-z ziemniakami
i
-surówka z białej kapusty,
-sałatka jarzynowa ze śledziem,
-kostka piernikowa w polewie czekoladowej
w tym roku Piernik Staropolski
--***---
-sałatka jarzynowa ze śledziem,
-kostka piernikowa w polewie czekoladowej
w tym roku Piernik Staropolski
--***---
-śledzie w oleju z cebulka
-sałatka jarzynowa tradycyjna ,
-makowiec zwijany drożdżowy
szarlotka na kruchym spodzie
Do listy
doszły dania z domu męża:)
-groch z kapusta
-kompot z suszu
---*****----
Do makówki użyliśmy
-białe pieczywo tostowe ,
(mogą być bułki słodkie lub zwykle bułki pszenne)
-200g maku
(sparzonego i 3 krotnie zmielonego)
rodzynki
migdały
orzechy włoskie
wiórki kokosowe
skorka pomarańczowa kandyzowana
200g miodu
2 łyżki roztopionego masła
2 szklanki mleka
Mleko podgrzewam z masłem i cukrem waniliowym.
Mak łączę z bakaliami,miodem i częścią mleka.
Mak łączę z bakaliami,miodem i częścią mleka.
Pieczywo obkrawam ze skórek i miąższem wykładam dno naczynia.
Zalewam pozostałą częścią mleka,przykrywam warstwa maku z bakaliami, robię tak do wykończenia składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz