Witajcie kochani :)
Dziś pokaże Wam danie kuchni niemieckiej
Sama poznałam je dopiero gdy tu zamieszkałam.
Jest nie możliwym nie zetknąć się z tym daniem będąc w północnych Niemczech o tej właśnie porze roku:)
Jest tak popularne jak nasz polski bigos:)
Sama poznałam je dopiero gdy tu zamieszkałam.
Jest nie możliwym nie zetknąć się z tym daniem będąc w północnych Niemczech o tej właśnie porze roku:)
Jest tak popularne jak nasz polski bigos:)
Jarmuż
roślina należąca do rodziny kapustowatych.
Zbierana po pierwszych przymrozkach, to pożywne warzywo zawiera silne przeciwutleniacze jest też bogate w witaminy K,C,luteinę,B-karoten i wapno .
Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.
***********
W sklepach i marketach dostępny sezonowo w postaci mrożonej lub w puszkach i słoikach.
Rzadziej i trudniej dostępny w postaci świeżej palmy ,jedynie od Bauer-a, na targu organizowanym z okazji święta Grünkohlu.
Ja właśnie swój kupiłam na takim targu
Wujek Google
podaje informacje że, jest składnikiem tradycyjnych potraw holenderskich , portugalskich i brazylijskich,co jest nie do końca precyzyjne ,ponieważ Jarmuż jest także bardzo popularnym warzywem w północnych Niemczech.
W moim mieście zwany Palma Oldenburska:)
Właśnie rozpoczął się sezon na Grünkohl:)Gdzie się nie idzie wszędzie gotuje się to smaczne danie,sklepy oferują szeroki asortyment wszystkich potrzebnych składników do tego dania.
Restauracje w kartach menu również proponują Grünkohl
********
I jak co roku u mnie w domu gotujemy Grünkohl.
z ta różnicą że,
z ta różnicą że,
ja się przyglądam a mistrzem ceremonii jest P,fotograf:)który jako pierwszy zdradził mi tajniki jak ugotować smaczny
Grünkohl
Grünkohl
to już przerodziło się w nasza tradycje:)hihi
**************
By ugotować Grünkohl według oryginalnej receptury
potrzebujemy:
2.5kg jarmużu
100g Hafer Grütze -kasza owsiana
2kotlety Kasseler Nacken -wędzona karkówka z kością
4szt Grützwurst Pinkel -kiełbasa Pinkel z kasza owsiana lub mięsem.
2szt Mettenden wurst -kiełbasa wędzona grubo mielona
200g -Bauchspeck geräuchert -boczek wędzony
100g smalcu
2 cebule średniej wielkości zrumienionej
sol i pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżkę musztardy stołowej
2 łyżkę musztardy stołowej
Jesli mamy świeży jarmuż który nie zdążył przemarznąć,koniecznie musimy go zmrozić wkładając do zamrażalki.Straci swoja goryczkę.
Jeśli gotujemy Grünkohl musimy pamiętać by gotować jarmuż nie przykrywając garnka pokrywka, z jarmużu wydobędzie się gorycz ,inaczej danie będzie nie smaczne i gorzkie.
Dno garnka wykładamy mięsem (karkówką wędzoną i boczkiem),przykrywamy posiekanym jarmużem podlewamy woda i gotujemy ok 1.5h na małym ogniu.
W trakcie gotowania w miarę potrzeby podlewamy woda.
W trakcie gotowania w miarę potrzeby podlewamy woda.
Po tym czasie dosypujemy kasze, posiekana cebule i mieszamy.
Na wierzch układamy kiełbasę i gotujemy kolejna godzinę,po czym gdy mięso jest miękkie wykładamy je na talerz.
Grünkohl doprawiamy sola pieprzem i gałką muszkatołową i musztarda
podajemy z pieczonymi ziemniakami z dodatkiem musztardy.
Nigdy nie jadlam tego warzywka, może kiedy uda mi się zdobyć u nas, wtedy spróbuję zrobić:)
OdpowiedzUsuńpolecam bo naprawdę jest smaczne:)
UsuńОчень вкусное блюдо !!!ОЧЕНЬ Я пробовала его впервые ,мне очень понравилось !!!🖒🖒🖒
UsuńMuszę zapytać mojego M czy u nich też to jedzą ;)
OdpowiedzUsuń:) znać to na pewno znają:) jeśli rodzina twojego M pochodzi z Niemiec północnych:),a czy jedzą ? stawiam na to ze tak !:)jak to rodowici Niemcy:),choć jedzą to danie nie tylko oni:) bo jest po prostu smaczne:)pozdrawiam serdecznie
UsuńPolecam,jest naprawdę bardzo smaczne i zawiera dużo witamin,jak również przy tym daniu się nie napracujesz. Palce lizać.
Usuńale piękny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tu zaglądać, bo jak zwykle jest przepyszny post :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
:)dziękuję ciesze się z tego bardzo bardzo:)Pozdrawiam również serdecznie
Usuńo, a ja właśnie mam jarmuż w ogródku, w tym roku postanowiliśmy poeksperymentować, więc Twój przepis dla nas jak najbardziej na czasie, tylko nie wiem czy pozostałe składniki równie łatwo dostać w Polsce jak w Niemczech? będę się rozglądać w sklepach
OdpowiedzUsuńdaj opis dania
OdpowiedzUsuńDzikęuję za inspiracje:)
OdpowiedzUsuń