13 kwi 2013

CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

Ciasto  miodowe ,przekładane masą budyniową
 oblane  gorzką  czekoladą.




ciasto 
 
Ciasto:
100 gram miękkiego masła,
2 łyżki miodu,
2 jajka,
250 gram cukru,
1 łyżeczka octu,
1 płaska łyżeczka sody,
600 gram mąki.


W garnku rozgrzać  tłuszcz z cukrem i  miodem,dodać 

 sodę i na taki ciepły dosypać mąke i jajka  szybko mieszając  zaparzyć ciasto.
 Upiec  4 placki  ok 5min 180st 


Masa budyniowa

15dkg cukru

1/2l mleka

2lyzki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

1 cukier waniliowy
2 łyżki masła

ok 1ooml likieru  waniliowego


Ugotować  budyń do przestudzonego   dołożyć likier
(niekoniecznie) , można   dodać   tez inny alkohol  lub wcale nie dawać)
 Smacznego!
 



12 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, mam ochotę na ten kawałeczek!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakołyk :) poproszę kawałeczek ...duuuuuży kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo:)smacznego! i do tego kawusia na dobry początek dnia taki zestaw idealny:)Pozdrawiam

      Usuń
  3. Mniaaam, uwielbiam takie mocno orzechowe ciasta, i ten krem... pycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze na mikserze zwracam uwagę na ładne zdjęcia. Wygląda pysznie i na pewno lepiej smakuje, bo jest tu wszystko, co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje serdecznie!rzeczywiście ciasto smakuje obłędnie:)Pozdrawiam

      Usuń
  5. Pyszności :) I te zdjęcia takie ładne, jasne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj Asiu jak Ty kusisz:-) Ciasto wyglada nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  7. o rajuśku, smacznie to wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne:)! Dla mnie dwa kawałki....proszę;)!

    OdpowiedzUsuń